Cisco certifikati

Nakon prolaska kroz sva 4 dijela CCNA edukacije polaznici imaju potrebnu pripremu da potvrde usvojeno znanje na CCNA Routing & Switching certifikacijskom ispitu. Trenutno važeća verzija ispita je 200-120 CCNA

cisco certCertifikat je službena potvrda da osoba posjeduje određena znanja i vještine. Često se koriste u računalnoj industriji za dokazivanje poznavanja određenih proizvoda i tehnologija no rašireni su i drugim djelatnostima, npr. pravosuđu, zdravstvu i u prosvjeti gdje je posjedovanje određenih certifikata nužno za bavljenje tom djelatnošću.

Certifikatima se obično ne testira poznavanje koncepta i općih znanja te nisu zamjena za formalno školovanje. Ispitima za dobivanje certifikata testira se poznavanje tekućih proizvoda, procedura i tehnologija. Zbog toga je trajanje valjanosti certifikata ograničeno, obično od jedne do tri godine, i da bi se produžilo trajanje certifikata, potrebno je ponovno polagati certifikacijski ispit.

Formalna izobrazba obično nije preduvjet za certifikat. Da biste dobili certifikat ne morate pohađati ni službene tečajeve tvrtke koja izdaje certifikat, dovoljno je samo položiti certifikacijski ispit. Ponekad je za dobivanje određenog certifikata potrebno položiti više ispita, odnosno posjedovati neki drugi certifikat. Također je uobičajeno da testiranje ne obavlja tvrtka koja izdaje certifikat već druga neovisna tvrtka koja je specijalizirana za testiranja i koja obavlja testiranja za više različitih tvrtki.

Koje su prednosti certifikata (zašto se isplati polagati ispit za dobivanje certifikata)?
Pojedinci i poslodavci imaju višestruke koristi od široke rasprostranjenosti certifikata.

Prednosti za polaznike:
• Veće šanse za nalaženje zaposlenja. Neki poslodavci i tvrtke za pronalaženje zaposlenja izričito traže posjedovanje određenog certifikata. Certifikat je važan element po kojem poslodavci procjenjuju kandidate prije nego što ih pozovu na razgovor. Ako ih posjedujete imate veće šanse pronaći posao.
• Osobe s certifikatom su bolje plaćene. Poslodavci su spremni više platiti osobe s certifikatom zbog njihova većeg znanja i produktivnosti.
• Certifikat dokazuje da uistinu poznajete određeni produkt. Godine radnog iskustva možda znače da ste samo pokupili brdo loših navika. Certifikat pokazuje da ste u toku s industrijom i poslodavcu daje jamstvo da je vaše iskustvo prati i odgovarajuće znanje.
• Napredak u karijeri. Osim veće zarade, certifikat vam otvara veće šanse za dobivanje boljeg posla.
• Certifikat obično sobom nosi dodatnu podršku proizvođača opreme. To obično uključuje pristup proizvođačevoj službi podrške, pristup programskim zakrpama i priliku da se dobije na testiranje najnovija verzija programske podrške.

Prednosti za poslodavce:
• Jednostavnija selekcija kandidata. Certifikat je objektivno jamstvo da osoba uz formalnu izobrazbu posjeduje i konkretno znanje koje je potrebno u radu.
• Osoblje s certifikatom je produktivnije. Pokazalo se da osobe s certifikatom mogu podržavati veći broj korisnika i mogu prevencijom spriječiti skupe prekide u radu računala i računalnih mreža.
• Osobe s certifikatom rjeđe mijenjaju posao. Osoblje cijeni poslodavce koji investiraju u njih i takvi poslodavci imaju koristi od tako školovanog osoblja. Birajući posao, najbolje osoblje bira poslodavca koji će se brinuti za razvoj njihove karijere.
• Osobe s certifikatom dobivaju podršku proizvođača opreme. A direktnu korist od toga ima poslodavac koji ih zapošljava.
• Kredibilitet. Certifikati jamče poznavanje tehnologije. Na tržištu prepunom konkurencije to je prednost za osobu s certifikatom kao i za tvrtku koje ju zapošljava.
• Osobe s certifikatom znaju iskoristiti sve mogućnosti opreme. Ako vaše osoblje ne zna iskoristiti mogućnosti vaše opreme, nije ni bitno kakvu opremu imate. Osoba s certifikatom raspolaže znanjima i o najnovijim mogućnostima neke opreme te u kojim situacijama se to može koristiti. Vaša računalna oprema je vaša strateška investicija, zašto ju povjeriti nekome tko ne zna s njome raditi.

ccna-pyramid
Cisco certifikati

Cisco po novim smjernicama ima pet razina certifikata s nekoliko različitih smjerova koji zadovoljavaju različite potrebe. Cisco ima i posebne certifikate za usko stručna područja kao što je sigurnost mreža i kabliranje. Više je putova za dobivanje Cisco certifikata no zadatak je uvijek isti: treba pokazati znanje i vještinu i položiti jedan ili više ispita.

Skip to content